Drugo desetletje - Mešani pevski zbor Ljubno

MEŠANI PEVSKI ZBOR
LJUBNO NA GORENJSKEM
Pojdi na vsebino

Drugo desetletje

Zgodovina zbora
PEVSKA SEZONA 2006 - 2007
V novo desetletje smo vstopili z 21 člani in zborovodjem Petrom Novakom. Ponovno smo takoj pričeli s pripravami na božične koncerte, ki smo jih izvedli šest. Prvič smo zapeli tudi na otvoritvi razstave v Tržiču, ki jo je odpiral naš pevec Viktor. TD Brezje nam je finančno pomagalo pri izvedbi koncerta ob naši desetletnici, pa smo jim zapeli na občnem zboru. Območno pevsko srečanje je prvič potekalo v Kropi. Strokovno nas je spremljal Mitja Gobec, ki je v oceni zapisal: "Zbor se je predstavil s pestro sestavljenim sporedom. Vrstni red bi bil boljši, če bi prvi dve pesemi medseboj zamenjali (hitra, počasna, hitra). Zborovodja dirigira nekoliko nenavadno. Naj se navadi na ustaljeno gibanje. Zbor je zvokovno dovolj zlit. Intonacija vam ne dela večjih težav. Priporočam petje brez not. Zborovodji svetujem, naj vadi dirigiranje doma. To smo v času študija in tudi še sedaj počeli vsi. Želim vam veliko prijetnih uric ob prepevanju." Sezono smo zaključili s petjem Pod vaško lipo, z letnim koncertom in nastopu na prireditvi ob krajevnem prazniku.

PEVSKA SEZONA 2007 - 2008
Podoben začetek, kot prejšnja leta...priprave na božične koncerte. Tokrat jih je bilo kar sedem. Na območni pevski reviji smo dosegli naš največji uspeh do sedaj. Mitja Gobec, ki je revijo strokovno spremljal, nas je predlagal za udeležbo na regijski reviji. V svoji oceni je med drugim zapisal: "Zborovodja skupaj z zborom raste in verjamem, da boste še napredovali. Še naprej izbirajte skladbe, ki jih drugi zbori ne izvajajo." Sledili so še nastopi Pod vaško lipo, letni koncert in petje ob krajevnem prazniku.

PEVSKA SEZONA 2008 - 2009
Pevsko sezono smo pričeli nekoliko drugače, kot prejšnja leta. Uvrstitev v regijski nivo nam je omogočila prijavo na gorenjska Sozvočenja. Ker gre za tematski koncert, smo si izbrali za našo rdečo nit letne čase. Obrazložitev programa nam je pripravila Alenka Bole Vrabec. Organizator nas žal ni izbral med udeležence, a nas to ni preveč potrlo. Takoj smo se lotili priprav na božične koncerte, ki jih je bilo ponovno sedem. Nastop na pevski reviji se nam ni najbolj posrečil. Intonacija je šepala, mogoče smo izbrali prezahteven program. Na letnem koncertu smo gostili Mešano pevsko skupino Dr. France Prešeren iz Žirovnice, ki jo vodi naša nekdanja zborovodkinja Irena Kosmač. Sledilo je še petje na prireditvi ob krajevnem prazniku in obvezni piknik na Peračici.

PEVSKA SEZONA 2009 - 2010
Začetek sezone je bil namenjen pripravam na gostovanju v Kranjski Gori, kjer so potekali Škerljovi dnevi, potem smo pa ponovno pričeli s pripravami na božične koncerte. Letos smo jih izvedli šest. Območna pevska revija je potekala v Radovljici, strokovno pa jo spremljala Andreja Martinjak, ki je v svoji oceni zapisala: "Nastop zbora je izzvenel dobro. Pri vsaki skladbi ste pokazali dobro mero ubranosti in interpretacije. Zvok zbora bi lahko bil bolj zgoščen in podprt. Pri tem vam lahko pomaga jasna dikcija in usmerjen ton. Vsoptnih intonacij naj zbor ne mrmra. Intonacija naj bo zaigrana enkrat, preudarno in mirno. Uspešno delovanje vam želim tudi v bodoče." Zapeli smo tudi v Vrbi na prireditvi Markov semenj. Sodelovali smo na osrednji prireditvi Občine Radovljica ob Prazniku dela na Šobcu. Prijetno je bilo petje v Poglejski cerkvi ob vasi Poljšica pri Gorjah. To je dejansko votlina, ki jo je izdolbel Triglavski ledenik. Pevsko popotovanje v tej sezoni smo nadaljevali v Čezsoči pri Bovcu, kjer smo sodelovali na prireditvi Sosed sosedu. Sledil je še letni koncert in obvezni zaključni piknik.

PEVSKA SEZONA 2010 - 2011
Predsedovanje zboru je prevzela Alenka Markovc. Sledile so priprave na božične koncerte, celotna sezona pa je bila namenjena predvsem praznovanju naše petnajstletnice. Kmalu po novem letu je udarila vest, da nas je po hudi bolezni zapustila pevka Lenčka, ki je bila z nami od vsega začetka. Za vse je bil to res hud udarec. Nastop na območni reviji je ponovno spremljala Andreja Martinjak. Takole je zapisala: "Vse skladbe so bile izvedene zelo hitro, kar prehitro. Razgibanost je moč doseči z načinom petja, z uporabo artikulacije in ne zgolj s hitrim tempom. Zvok zbora je poln, včasih skoraj malce agresiven, predvsem v forte. Pri izgovorjavi besed bodite pozorni na pravilne poudarke besed. Upoštevajte agogične oznake. Želim vam uspešno delovanje še naprej." Uspešen je bil nastop v Logu pod Mangartom, kjer smo se udeležili prireditve Dober večer, sosed! Tja smo odšli na povabilo MePZ Žaga - Bovec. Slavnostni koncert ob naši 15-letnici smo pripravili samostojno. Podeljena so bila tudi Gallusova priznanja:
  • bronasta Gallusova značka: Rok Marčun, Jana Sitar, Martina Poljanc
  • srebrna Gallusova značka: Pavla Bassanese, Pavel Bohinc, Jožef Ješe, Alenka Markovc, Mirko Marčun, Franc Mlakar, Metka Pohar, Vili Praprotnik, Helena Primc, Lenčka Soklič (posmrtno)
  • zlata Gallusova značka: Danijel Marn
  • jubilejno Gallusovo priznanje: Alojzij Primc
Še en zanimiv dogodek se je zgodil v Ljubnem. Ljubenski župnik Pavle Juhant in naša najboljša smučarska tekačica sta izpolnila svoji boljubi - če Petra dobi olimpijsko medaljo, prideta peš iz Stahovice na Brezje in od tam v Ljubno. Sledila je maša v Ljubnem, po maši pa druženje v domu Športnega društva. Mi smo pripravili tudi kratek kulturni program.

PEVSKA SEZONA 2011 - 2012
Odločili smo se, daposnamemo zgoščenko, na kateri bo nekaj pesmi s koncerta ob 15-letnici. Sočasno so potekale tudi priprave na božične koncerte. Za zgoščenko smo posneli 10 pesmi, luč pa je ta zgoščenka ugledala na domačem božičnem koncertu. Nabavili smo si del nove pevske garderobe - jakne za "zunanjo" uporabo. Sedem združenih radovljiških zborov (med njimi tudi mi) je sodelovalo na prireditvi ob prazniku Občine Radovljica, vodil pa nas je Egi Gašperšič. Območno pevsko revijo je tretjič zapored spremljala Andreja Martinjak, ki je zapisala: "Izbor skladb je bil dober. Upoštevajte pravilne poudarke in fraziranje. Kratke note je potrebno izpeti, da zazvenijo v prostoru. Harmonije ste kar obdržali, pogrešala pa sem intenzicno rabo dinamike. Piano petje mora biti gosto in polno, ne pa po vrhu in sapasto. Skladbe ste karakterno dobro interpretirali. Zadnja skladba je bila ritmično nepravilno izvedena. Še nekrat si preberite partituro." Junija smo morali zaradi nepripravljenega programa odpovedati letni koncert. Zbor doživlja manjšo krizo...

PEVSKA SEZONA 2012 - 2013
V zboru so bile potrebne spremembe. Člani so se po prvi napovedani pevski vaji, ki je odpadla, odločili, da se zamenja zborovodjo. Zbor je po desetih letih ponovno prevzela Irena Kosmač. Takoj smo postavili datum letnega koncerta, ki  smo ga tudi izvedli v mesecu oktobru. Odziv publike, ki je dodobra napolnila dvorano, je bil pozitiven. Kmalu je sledil nov nastop - kulturni program ob otvoritvi prenovljenih kletnih prostorov ljubenskega župnišča in Jalnove sobe. Izvedli smo tudi tri božične koncerte. Z novo zborovodkinjo smo se pokazali tudi na območni pevski reviji. Strokovno jo je spremljal Janez Močnik in nas uvrstil na regijski nivo. Zapeli smo na občnem zboru Gasilske zveze občine Radovljica, pripravili kulturni program. Predsednik PGD Ljubno, Mitja Mladenovič, je dejal, da so ta program prav vsi prisotni zelo pohvalili. Prireditev Pod vaško lipo smo letos izvedli  kar v dvorani Športnega društva Ljubno, saj nam vreme ni dopuščalo izvedbe na prostem. Nič hudega...bilo je zelo fletno. Letošnji letni koncert smo izvedli junija, prvič pa ga je povezoval domačin Aljaž Pohar, ki je požel gromki aplavz. Sledil je še tradicionalni piknik pod Mlakarjevim kozolcem in petje na prireditvi ob krajevnem prazniku.

PEVSKA SEZONA 2013 - 2014
Prvi nastop smo opravili v Kamni Gorici ob zaključku Langusovih dni. Sledilo je pet božičnih koncertov. Enega od njih smo izvedli v Zagorju. Odšli smo  z avtobusom in s seboj vzeli tudi naše bližnje. Ogledali smo si rudnik Trbovlje-Hrastnik, zvečer pa nastopili v Zagorski cerkvi. Območno pevsko revijo je strokovno spremljal Matevž Fabijan in nas ponovno uvrstil na regijski nivo. V oceni je zapisal: "Predstavitev je bila solidna, vendar glede sposobnosti vodstva to lahko še vsestransko nadgradi in predstavi v še boljši izvedbi. Pesem Čudovit je ta svet pa je s klavirsko spremljavo v akustičnem prostoru kar zaplavala, oblečena v ubrano glasbeno govorico." Sledilo je petje Pod vaško lipo in zaključni obvezni piknik.

PEVSKA SEZONA 2014 - 2015
Odločili smo se, da bomo letne koncerte izvajali oktobra. Tokrat smo ga izvedli dvakrat - v Bolnici Begunje in doma v Ljubnem. Konec koledarskega leta 2014 je bil namenjen štirim božičnim koncertom, začetek novega leta pa tradicionalni koledvi na Linhartovem trgu v Radovljici. Območno pevsko revijo je letos strokovno spremljal Primož Kerštanj in nas uvrstil na območni nivo. Zapeli smo na otvoritvi slikarske razstave Viktorja Klofutarja v Tržiču. S ponosom smo zapeli ljubenskim gasilcem ob prevzemu novega gasilnega avtomobila, sezono pa zaključili s petjem na prireditvi Pod vaško lipo.

PEVSKA SEZONA 2015 - 2016
Sezono smo pričeli s petjem na prireditvi ob prazniku Krajevne skupnosti Ljubno. Jesenski "letni" koncert smo izvedli trikrat. V radovljiški Baročni dvorani smo gostili MePS Dr. France Prešeren Žirovnica, na domačem koncertu Vokalno skupino Plamen iz Kovorja, v bolnici Begunje smo nastopili samosotjno. Sledili so štrije božični koncerti in udeležba na tradicionalne koledovanju v Radovljici. Pomlad nam je prinesla nastop na območni pevski reviji in tradicionalno petje pod vaško lipo. Zaključek sezone smo posvetili pripravam na jubilejni koncert ob 20-letnici delovanja zbora.

PEVSKA SEZONA 2016 - 2017
Jesen je bila podrejena pripravam na jubilejni koncert. Zbor bo praznoval dvajset let delovanja. Koncert smo izvedli oktobra in na oder stopili v novi pevski opravi. V programu smo se sprehodili skozi naših dvajset let. Božični čas nam je prinesel štiri koncerte in tradicionalno koledovanje v Radovljici. Januarja smo odlično zapeli na otvoritvi nove hale podjetja Atotech v Podnartu. Nastop na območni reviji nam je tokrat prinesel uvrstitev v regijski kavlitetni nivo. Zapeli smo še na otvoritvi razstave ljubenskega slikarja Nikolaja Mašukova in se podali še pod vaško lipo.
Nazaj na vsebino