2016 - 2017 - Mešani pevski zbor Ljubno

MEŠANI PEVSKI ZBOR
LJUBNO NA GORENJSKEM
Pojdi na vsebino

2016 - 2017

Galerija dogodkov
BOŽIČNI KONCERT
Cerkev v Ljubnem, 26. 12. 2017
Naš letošnji božični program smo predstavili še v domači cerkvi. V čast nam je bilo, da nas je prišel poslušat tudi bivši ljubenski župnik Pavle Juhant. V goste smo povabili Poljanske orgličarje, ki predstavljajo klasični orgličarski kvartet, edino tovrstno skupino v Sloveniji.
BOŽIČNI KONCERT
Bolnica Begunje, 20. 12. 2017
Čar Božiča smo prinesli v begunjsko bolnišnico, kjer so nas res z veseljem sprejeli gospa Monika in pacienti. Kar precej se jih je zbralo. V pesmi in besedi smo jim polepšali večer in mogoče prinesli željo po čem lepšem in boljšem.

JANINEMU VIDU...
Ljubno, 24. 10. 2017
Naj zavetje bo toplo, ko spušča se mrak,
naj cesta bo ravna in korak tvoj lahak.

Naj te spremlja ljubezen na konec sveta
in sreča te najde tam, kjer boš doma!JESENSKI KONCERT
Dvorana športnega društva v Ljubnem, 7. 10. 2017
Z izborom ljudskih pesmi, znanih in prijetnih za uho ter slovenskih zimzelenih popevk, smo navdušili polno dvorano obiskovalcev. V goste smo tokrat povabili Ljudske pevke Predice iz Kamnika, ki so z obliko pravega, že skoraj pozabljenega ljudskega petja, preprosto očarale zbrano občinstvo.
JESENSKI KONCERT
Bolnica Begunje, 4. 10. 2017
V dvorani Psihiatrične bolnice v Begunjah je petje vedno zelo prijetno. Sama dvorana je izredno akustična, poslušalci pa vedno hvaležni za popestritev večera. Najlepša hvala Moniki, ki nas vedno znova sprejme v goste.
VEČER POD VAŠKO LIPO
Ljubno, 2. 6. 2017
Tokrat nam je nekoliko ponagajalo vreme, zato je tradicionalna prireditev potekala kar v Dvorani športnega društva Ljubno. Večer je otvoril domači harmonikar Alojz Ličar, pozdravil nas je tudi predsednik KD Ljubno Rok Marčun. Sledili so pevski nastopi domačega mešanega zbora, Moške vokalne skupine Sosedje in Mešane pevske skupine Dr. France Prešeren iz Žirovnice. Prijetno nas je presenetil domači župnik Pavle Juhant, ki nam je predstavil nekaj svojih, avtorskih pesmi. Seveda brez vaških šal ni šlo. V smeh nas je z njimi spravil Alojz Razboršek. Prijeten večer je zaključila domača rock skupina Banda.

Pred prireditvijo smo člani MePZ Ljubno obiskali še našo pevko Majo...
Otroški jok in smeh po hiši bo donel,
kako bi človek pri vsem tem’ ne bil bi vesel,
Zato ti iz srca čestitamo,
in veselja, zdravja obema zaželimo.
OBMOČNA PEVSKA REVIJA
Baročna dvorana v Radovljici, 5. 3. 2017
Tradicionalna območna pevska revija je potekala dva večera. Na odru baročne dvorane se je tokrat zvrstilo 15 pevskih zborov in malih pevskih skupin iz občin Radovljica, Bled, Gorje in Bohinj. Naš pevski program je bil pomladansko obarvan. Rdeča nit skladb so bile ptice pevke. Z nastopom smo bili zelo zadovoljni. Zelo nas je pohvalil tudi strokovni ocenjevalec Primož Kerštanj.
V svoji oceni je zapisal: "Zbor je veliko pridobil na lepem zvoku. Pri menjavi karakterjev ste lahko malo izrazitejši. Delajte na razmerju med moškimi in ženskimi glasovi in postavljajte ter uglašujte akorde. Predlagam, da se v prihodnje polotite malce težjega programa, ki ga zbor že zmore. Čestitke za lep nastop in opazen napredek."
Po kvaliteti nas je razporedil v regijski nivo.
Veseli :-)
OTVORITEV NOVEGA DISTRIBUCIJSKEGA CENTRA V PODJETJU ATOTECH
Podnart, 9. 1. 2017
Kemična tovarna v Podnartu letos praznuje 20 let od združitve s korporacijo Atotech. Podjetje, ki velja za zgled ekološkega delovanja in vključenosti v lokalno okolje, uspešno posluje in raste. Danes so ob dnevu odprtih vrat svečano otvorili nov distribucijski center. V kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Staneta Žagarja Lipnica, OFS Voše in ljubenski pevski zbor.
RADOVLJIŠKO KOLEDOVANJE
Linhartov trg v Radovljici, 29. 12. 2016
Na lepo okrašenem Linhartovem trgu smo se ponovno zbrali radovljiški pevski zbori in sicer maloštevilnim obiskovalcem s pesmijo prinesli mnogo lepih želja v novem letu. S po dvema skladbama so se predstavili  Linhartov oder Radovljica, MePZ A. T. Linhart Radovljica, MoPZ Kropa, MoPZ Podnart, MePZ Veteran Radovljica, MoPZ Triglav Lesce, ŽePZ Koledva Radovljica, MePZ Koledva Radovljica, Kvintet Tivoli Lesce, MePZ Lipnica in MePZ Ljubno. Večer smo zaključili s skupno pesmijo Mi k vaši hiši prišli smo (E. Gašperšič), letos pod vodstvom Mateje Praprotnik.
BOŽIČNI KONCERT
Cerkev Marije Udarjene v Ljubnem, 26. 12. 2016
No, pa smo ga le dočakali – ta veseli čas decembrskih prazničnih dni, ko se marsikdo lahko zamisli nad dogodki v iztekajočem se letu. Brez dvoma si bomo mnogi leto 2016 zapomnili kot čas številnih preobratov, nenadnih smrti (tudi mnogih slavnih glasbenikov in drugih osebnosti), politične krize, škandalov, napovedanih (in nerealiziranih) reform in predvsem izgube "kompasa" nasploh. Na koncertu nismo modrovali o tem, kaj bi bilo lahko vse bolje, ker bi nam hitro zmanjkalo prostora in časa, ampak smo se raje spomnili na to, da leta vendarle še ni čisto konec in da se lahko zgodi pravzaprav še veliko pozitivnega, kot denimo tudi naš božični koncert. Brez dvoma je glasba tista umetnost, ki ljudi poveže tudi takrat, ko vsi utihnemo in prisluhnemo glasbenim stvaritvam, v katerih lahko vsak najde svoj intimni navdih za kakšno dobro dejanje, tako zase kot za druge. Koncertni program je bil sestavljen predvsem iz del slovenskih skladateljev, ki so svoje ustvarjalno pero posvetili čaščenju čarobnih trenutkov, rojstvu malega Jezusa v Betlehemu ali pa tihemu veselju nasploh, ki nas vedno znova spomni na pomen človeške topline, sočutja in dobrosrčnosti. V goste smo povabili ljudskega pevca, pritrkovalca in možnarista iz Kamne Gorice, Simona Eržena ter uveljavljenega citrarja Tomaža Plahutnika, ki sta samo potrdila čarobno moč božiča.
BOŽIČNI KONCERT
Bolnica Begunje, 22. 12. 2016
Življenje je potovanje,
za katerega nihče ne dobi zemljevida.
Vsakdo potuje po svoje, in si sproti riše svoj zemljevid.
Vsaka risba je nov smerokaz za vse,
ki hodimo po poteh življenja.
Naj bo novo leto pot dobre volje, ljubezni in zdravja.

BLAGOSLOV OBNOVLJENEGA ŽUPNIŠČA
Ljubno, 11. 12. 2016

Poseben dan, še posebej za nas krajane. Večletno delo našega duhovnika Pavla Juhanta, kot že tolikokrat doslej, neizbrisno pušča svoj pečat. V čast nam je bilo, da smo s kratkim programom sodelovali ob blagoslovu obnovljenega župnišča, katerega je leta 1757 dal zgraditi kurat Sebastjan Pogačar. Blagoslov je podelil prav upokojeni mariborski pomožni škof, duhovnik, pesnik, pisatelj, prevajalec in cerkveni zgodovinar msgr. dr. Jožef Smej, ki je na novo pregledal in prevedel zapise o dogodku iz leta 1692. Takrat je namreč ob obnovi cerkve prišlo do dogodka , zaradi katerega se je je cerkve sv. Lovrenca prijelo ime cerkev Marije Udarjene, ki je kmalu začela sprejemati prve romarje. Prav ta pripoved je tudi podlaga votivnih fresk, ki so na obnovljenem župnišču zaživele izpod čopiča priznanega ruskega slikarja Nikolaja Aleksandoviča Mašuka, ki je z ženo v Ljubnem našel svoj novi dom. (Martina Šmitek)


MEDALJA OBČINE RADOVLJICA ZA MEŠANI PEVSKI ZBOR LJUBNO
Linhartova dvorana Radovljica, 8. 12. 2016

V kulturnem sporedu, ki ga je na proslavi občinskega praznika spremljala polna Linhartova dvorana, so nastopili Linhartov oder, Linhartovi čuki, MePZ Anton Tomaž Linhart Radovljica in glasbena skupina Link.Art s Simono Vodopivec. Sceno je obogatila prava lectarska delavnica v živo, saj letos poleg 260-letnice Linhartovega rojstva praznujemo tudi 250 let lectarske delavnice v Radovljici. Program sta oblikovala Rok Andres in Katja Stušek, povezovala pa Nejc Šmit kot Matiček in Aljaž Pohar.
Župan Ciril Globočnik je na proslavi čestital za občinski praznik in predstavil delo občine v letošnjem letu. Poudaril je, da ima Radovljica kot Linhartovo mesto kulture neizpodbitno in daleč naokrog priznano tradicijo, ki jo zavodi, društva in posamezniki z raznovrstnimi kulturnimi programi in prireditvami širijo na območje vse občine. Občinskim nagrajenkam in nagrajencem je izročil priznanja in se jim zahvalil za ustvarjalnost na kulturnem področju, njihov prispevek za urejeno okolje, v katerem živimo, in za predano pomoč soljudem.

Letošnji prejemniki plaket Antona Tomaža Linharta so Alojz Zorman Fojž, Jože in Lili Andrejaš ter družini Zaletel in Poličar. Pečat Občine Radovljica so prejeli skupina »Predtržani« in voditelji Oratorija Radovljica, medaljo pa Mešani pevski zbor Ljubno, Hortikulturno društvo Lesce ter Cveta in Rajko Bizjak. Posebno priznanje in nagrado je prejela tudi odlična študentka Neva Rozman, diplomantka Biotehniške fakultete.

V imenu nagrajencev sta se za priznanja zahvalila Lili in Jože Andrejaš, ki sta izročila tudi nagrado lastnici najstarejšega Lectovega srčka – star je 65 let in pripada Ivani Krašovec. Večer pa je sklenil Linhart, ki ga je upodobil Franci Černe, in someščane nagovoril z besedami: »Danes je trenutek, ko vam ob občinskem prazniku želim, da bi se ne bali novih izzivov in stopili pogumno na pot novega razsvetljenstva. Razsvetljenstva, ki je malo drugačno kot je bilo tisto mojega časa, a vseeno vodi v svetlo in srečno bodočnost... Moj Matiček ni bil ne vem kakšen junak, a bil je pošten in pogumen. Moja Micka ni bila sloveča lepotica in gostja na gosposkih dvorih, a imela je srce na pravem mestu. In tega vam želim ob današnjem večeru. Da bi imeli pogum, da bi cenili vrednote, ki živijo v vas kot duhovna oporoka vseh, ki smo tu hodili pred vami in – najpomembnejše – da bi imeli srce, veliko in pošteno.«  (Občina Radovljica)
TRADICIONALNI POHOD NA MOHOR
30. 10. 2016
Člani pevskega zbora ter njihovi domači in prijatelji imamo eno od zadnjih nedelj v oktobru že nekaj let rezervirano za pohod s Poljšice na Sveti Mohor v Selški dolini. Tokrat je bilo to že naše sedmo pohodno druženje. Ob 9.00 smo se zbrali pri zakoncih Primc na Poljšici. Tam je obvezna "prijava", beri: ena kava, da se zbudimo, in eno šilce za korajžo. Tudi letos je bilo tako, napovedoval se je lep sončen dan. Zbralo se nas je štirinajst, pot nas je peljala čez Ameriko do vasi Njivica, od tam smo se spustili v dolino do ceste, ki vodi iz Kranja proti Podblici, ter se nato po gozdnih cestah in stezah po Logarski grapi povzpeli do zgornjih hiš v vasi Zabrekve in na vrh Mohorja. Pot običajno traja slabe tri ure. Gob, razen nekaj kostanjevk, letos na žalost ni bilo. Na vrhu nas je čakalo pivo, skuhali smo kavo in pojedli malico, ki smo jo prinesli s seboj. Vsega je bilo v izobilju, še posebej čaja. Malo smo se pogreli na soncu in se razgledali naokrog, saj je pogled z vrha res lep. Kot običajno smo se vračali po drugi poti, mimo Nemilj, kjer je obvezen postanek v gostilni Na Raspokah. Sledila je pot Za jamam' do Njivice, v Rovtah pri Turku pa smo poskusili letošnji mošt in druge tekoče dobrote, da smo zmogli še zadnji spust in vzpon čez Mišigon na Poljšico. Pri Lenčki in Slavcu smo ob Lenčkini malici sklenili krožno pot. (zapisala Pavla Bassanese)
JUBILEJNI KONCERT OB 20-LETNICI MEŠANEGA ZBORA LJUBNO
Dvorana športnega društva Ljubno, 8. 10. 2016
Daljnega leta 1996 se je gospe Bredi Knific porodila ideja, da bi v Ljubnem ustanovili mešani pevski zbor. In prav ta pevski zbor je sedaj prerasel svoja najstniška leta in dočakal dvajsetico. Pred polno dvorano smo se predstavili z dvajsetimi skladbami, ki so pomenile nekakšen pregled čez leta našega delovanja. Podeljene so bile tudi jubilejne Gallusove značke JSKD-OI Radovljica, za področje glasbene dejavnosti.
Bronasti Gallusovi znački sta prejeli Martina Šmitek in Jerca Resman.
Srebrne Gallusove značke so prejeli Jana Trdina, Maja Praprotnik, Darko Skumavec in Marija Cvenkel.
Zlate Gallusove značke so prejeli Pavla Bassanese, Pavel Bohinc, Jožef Ješe, Mirko Marčun, Alenka Markovc, Franc Mlakar, Metka Pohar, Vili Praprotnik, Helena Primc, Marija Cvenkel in Darko Skumavec.
Najlepša hvala Tini Resman za čudovito vodenje koncerta in Mateji Praprotnik za vse klavirske spremljave. Najlepša hvala pa tudi vsem prijateljem zbora, ki so nam finančno ali kako drugače priskočili na pomoč.
PRAZNIK KRAJEVNE SKUPNOSTI LJUBNO
Ljubno, 26. 8. 2016
V Ljubnem ob krajevnem prazniku obeležujemo spomin na dan, ko je bilo 24. avgusta leta 1941 pet talcev, krajanov Ljubnega, ustreljenih pred nekdanjim gasilskim domom. Na prireditvi, ki je potekala v Dvorani športnerga društva Ljubno smo se predstavili Mešani zbor Ljubno, domači upokojenski zbor, harmonikar Aljaž Mauko in citrar Dejan Praprotnik. Nekaj besed sta spregovorila župan Občine Radovljica Ciril Globočnik in predsednik sveta KS Brane Fajfar. Presenetljivo letos prav nihče - ne posameznik in ne skupina - ni prejel priznanja KS. 
20. PRIREDITEV POD VAŠKO LIPO
Ljubno, 27. 5. 2016
Dvajset let je minilo, odkar je pričel z delovanjem Mešani zbor Ljubno in takrat se je tudi porodila ideja o druženju vaščanov pod lipo sredi vasi. Letošnji kulturni program so oblikovali MePZ društva upokojencev Brezje, Mošnje, Ljubno, MePZ Ljubno, domači ansambel Banda in humorist Lojze Razboršek.
Pred prireditvijo smo obiskali našo pevko Nušo in zapeli malemu Rožletu.

Dobila si tapravi cvet, ki je zagledal živi svet.
Naj vedno srečen, zdrav bo in vesel, ko vaju z očkom bo objel.
OBMOČNA PEVSKA REVIJA
Baročna dvorana v Radovljici, 6. 3. 2016
V radovljiški graščini so se ponovno zbrali pevski zbori občin Radovljica, Bled, Bohinj in Gorje. Na območni pevski reviji se je v dveh dneh zvrstilo 20 pevskih zborov. Revijo je strokovno spremljala Andreja Martinjak. Ljubenčani smo zapeli zadnji in se zelo lepo predstavili javnosti. 

90 LET MAME METKE
Ljubno, 5.1.2016
Minilo je že 90 let, odkar prijokala si na svet,
a nič se ne sekiraj, let nikar ne skrivaj. Tlači jih v klobuk, naj ti bodo rajši v poduk.
V tem času enkratno bitje si postala in le najboljše si od sebe dala.
Zato naj bo tvoj rojstni dan le križišče, kjer na vseh poteh te sreča išče.
Naj bo zahod, sever, jug ali vzhod - zdravje v vseh smereh, s teboj naj gre povsod.

MePZ Ljubno
RADOVLJIŠKO KOLEDOVANJE
Linhartov trg v Radovljici, 5.1.2016
Tudi letos je na Linhartovem trgu v Radovljici na predvečer krščanskega praznika svetih treh kraljev potekalo koledovanje, na katerem so prepevali pevci desetih radovljiških pevskih zborov. Prireditev tradicionalno pripravlja Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radovljica. Vsak od zborov je zapel po dve kolednici, na koncu pa vsi skupaj še ljudsko v priredbi Egija Gašperšiča Mi k vaši hiši prišli smo. Prireditev sta povezovala Alenka Bole Vrabec in Franci Černe.
Nazaj na vsebino